Navigeren door het maken van XBRL-documenten: een gids voor beursgenoteerde bedrijven die onder de Europese ESEF-vereisten vallen

In het evoluerende landschap van financiële verslaggeving is de overgang naar XBRL...
6 Mar 2024

In het evoluerende landschap van financiële verslaggeving is de overgang naar XBRL (eXtensible Business Reporting Language) een belangrijk aandachtspunt geworden voor beursgenoteerde bedrijven in Europa, gedreven door het mandaat van de European Securities and Markets Authority (ESMA) in het kader van het European Single Electronic Format (ESEF). Deze verschuiving biedt mogelijkheden voor gestroomlijnde rapportage en meer transparantie, maar brengt ook unieke uitdagingen met zich mee.

Veelvoorkomende uitdagingen bij de implementatie van XBRL

Tijdens onze implementaties van softwareoplossingen zoals Sturnis en Txxor zijn we geconfronteerd met twee belangrijke uitdagingen waarmee veel bedrijven worden geconfronteerd:

  • Moeilijkheden met Block Tagging: Het nauwkeurig toepassen van bloktags in financiële overzichten is een veelvoorkomend struikelblok. Deze tags zijn essentieel voor het structureren van rapporten in XBRL, maar de correcte implementatie ervan is vaak moeilijk, wat leidt tot onnauwkeurigheden in de gegevens.
  • Verborgen overlopen van visuele elementen: Het beheren van de integratie van grafische en tekstuele gegevens kan resulteren in verborgen visuele overlopen. Deze overlopen zijn problematisch en veroorzaken inconsistenties in de rapportage en mogelijke nalevingsproblemen, die vaak pas in de laatste fase van de voorbereiding van het rapport aan het licht kwamen.

Deze uitdagingen zijn niet uniek voor een enkele softwaretool; ze zijn inherent aan het XBRL-rapportageproces zelf. Het onderstreept de behoefte aan ervaren professionals die met deze complexiteiten om kunnen gaan en zorgen voor nauwkeurige, conforme rapportage.

Softwareoplossingen voor XBRL-creatie

Er zijn verschillende softwareoplossingen beschikbaar voor het maken van XBRL-documenten die voldoen aan de ESEF-vereisten. Elk biedt unieke functies, maar ze hebben allemaal dezelfde uitdagingen, zoals het taggen van blokken en visuele overlopen. Onze ervaring met verschillende tools, waaronder Sturnis en Taxxor, heeft ons in staat gesteld om deze problemen effectief aan te pakken.

  • CtrlPrint: biedt collaboratieve, cloudgebaseerde oplossingen voor bewerking en publicatie.
  • Sturnis: Automatiseert financiële en narratieve rapportage, waarbij tegemoet wordt gekomen aan geïntegreerde ESEF-rapportagebehoeften.
  • Workiva: biedt een robuust cloudplatform voor gestroomlijnde en conforme rapportageprocessen.
  • Taxxor: Beschikt over een gebruiksvriendelijke interface met uitgebreide XBRL-rapportagetools.

De rol van Proptechpartners

Het selecteren van de juiste software uit een groot aantal opties en het overwinnen van technische uitdagingen zoals het taggen van blokken en visuele overflows vereist expertise. Proptechpartners speelt een cruciale rol in dit proces. Onze praktijkervaring met het implementeren van software zoals Sturnis en Taxxor betekent dat we bekend zijn met deze veelvoorkomende problemen en effectieve strategieën hebben ontwikkeld om ze op te lossen. We helpen bedrijven bij het kiezen van software die is afgestemd op hun omvang, de complexiteit van de rapportage en het budget, en zorgen er tegelijkertijd voor dat deze technische uitdagingen vakkundig worden beheerd.

De overstap naar XBRL-rapportage in het kader van ESEF-mandaten is een belangrijke stap voor beursgenoteerde bedrijven in Europa. Met het juiste inzicht in de belangrijkste vereisten en de begeleiding van ervaren professionals zoals Proptechpartners, kunnen deze bedrijven de uitdagingen van XBRL-rapportage effectief het hoofd bieden, waardoor een wettelijke vereiste wordt omgezet in een strategisch voordeel.

Zoek een strategische partner voor vastgoed technologie

Groei door innovatie
Boek een gratis gesprek

Krijg oplossingen voor je visie.